X
גן לאומי ירקון כולל שני מתחמים: תל אפק (עליו ארחיב בפוסט זה) ומקורות הירקון. את שני המתחמים רשות הטבע והגנים מטפחת ואפשר למצוא בהם שולחנות פיקניק מוצלים, שירותים ציבוריים, פחי זבל וכד׳. אנחנו מאוד אוהבים להגיע לגן כשאנחנו רוצים לברוח לטבע שנמצא קרוב לעיר.
*שימו לב, בשל משבר הקורונה, נדרש להזמין מקום מראש באתר של שמורת הטבע והגנים.
כבר בכניסה, תבחינו במתחם ייעודי לפיקניקים בתוך חורשת האקליפטוסים. האקליפטוסים ננטעו בעבר על מנת לייבש את הביצות שהיו באזור. רוב שולחנות הפיקניקים מוצלים ונמצאים ממש ליד החניה, כך שתוכלו להעביר בקלות את הציוד מהרכב שלכם.
בסמוך לחורשת האקליפטוסים זורם נחלון ויוצר מספר בריכות שכשוך רדודות, המתאימות לילדים קטנים ואפילו למבוגרים, שרוצים לטבול את הרגליים ולהצטנן מעט.
בגן לאומי ירקון נמצא גם אגם מלאכותי יפיפה! האגם הוא שחזור של הביצות שהיו באזור, אבל תאמינו לי, ממש לא נראה כמו ביצה. בהגיעכם אל האגם תוכלו להבחין בדגי שפמנונים ענקיים, ששוחים ממש קרוב לשפת האגם! אפשר לצפות בהם, אבל חשוב לא להאכיל אותם!
לדעתי, הצד היפה יותר לצילומים הוא מימין לאגם (אם אתם מגיעים מהכניסה של תל אפק), שם ניתן לראות את ההשתקפויות של השמים, הצמחייה והמבנים במי האגם. הכניסה למים אסורה.
הידעתם? מקורות הירקון הם במעיינות ראש העין. המים מגיעים אליהם ממי הגשמים, היורדים בהרי שומרון ויהודה. רוב מי הירקון משמשים לצריכה ביתית ומסתבר שרק 0.2% זורמים בנחל הירקון!! לצערנו הרב, הנחל זוהם בביוב ובפסולת ורק החלק העליון, אשר נמצא בשטח הגן ואורכו 7 ק“מ, הוא החלק הנקי היחיד. המשך הנחל מזוהם ובשנים האחרונות נעשים מאמצים לנקותו.
אפק הייתה עיר ממלכה כנענית, אשר מוזכרת לראשונה במאה ה-19 לפסה"נ. מבצר אנטיפטיס הוא בהחלט השריד המרשים ביותר שנותר באזור לדעתי. המבצר הוקם בתקופה העות'מנית (בערך ב- 1570 לפסה"נ) ותפקידו היה לשמור על מעבר אפק, אחד המעברים החשובים ביותר בארץ ישראל (בעבר לא היה ניתן לעבור ממישור החוף לשרון, בשל הביצות שבאזור, מלבד במעבר זה). אגב, שמו האמיתי של המבצר הוא בכלל בינאר באשי (ראש המעיין) והבילבול הוא עם העיר הרומית ”אנטיפטריס", שהמלך הורדוס בנה כאן.
בצמוד למבצר תוכלו לראות גם את המבנים של מפעל המים המנדטורי, שהקימו הבריטים כחלק מפרויקט שאיבת המים והעברתם לירושלים. כיום מבנים אלה משמשים את רשות הטבע והגנים.
מלבד מבנים אלה תוכלו גם למצוא מדרום וממערב לתל אפק שרידים נוספים של ערים קדומות ואפילו שרידים מהתקופה הכלכוליתית - כ-4,000 שנים לפסה"נ (שרידים נוספים מהתקופה הכלכוליתית תוכלו למצוא ברחבי הארץ. זוכרים את המקדש הכלכוליתי מהטיול לשמורת עין גדי?)
בתל אפק יש מתקני שעשועים ומדשאות גדולות, שבילים לטיולי אופניים קצרים ובעיקר הרבה מרחבים ושלווה. כל זה הופך אותו למקום מעולה לבילוי משפחתי בטבע.
במידה ותרצו להרחיב את הטיול שלכם, ישנו מסלול הליכה (כחצי שעה הליכה קלה לכל כיוון, חשוף לשמש) בין תל אפק, דרך בריכת הנופרים אל מקורות הירקון. כמו כן, ניתן להגיע גם במכונית למקורות הירקון (כניסה נפרדת).
מחפשים עוד טיולים קרובים לבית במרכז הארץ? אני ממליצה על שמורת חוף השרון, גן לאומי אפולוניה וגן לאומי מגדל צדק.
עלות כניסה: 28 ₪ למבוגר, 14 ש"ח לילד. כניסה בחינם למחזיקי כרטיס מטמון של רשות הטבע והגנים.
שעות פתיחת השמורה: א’-ה’ ושבת: 08:00 עד 17:00 (ובשעון חורף עד 16:00), ימי שישי וערבי חג: 08:00-16:00 (ובשעון חורף עד 15:00).
איך מגיעים? בוויז רשמו “גן לאומי ירקון"
נגישות: הגן מונגש באזורים מסוימים – פינות פיקניקים בחורשת האקליפטוסים, השירותים, לאורך האגם קיים שביל מהודק ואתר העתיקות בחלקו נגיש.
מוזמנים לעקוב אחרי באינסטגרם, בפייסבוק ולהירשם לניוזלטר שלי, כדי לקבל השראה לעוד טיולים בארץ ובעולם.
בנוסף, כדאי לכם להצטרף לעוד אלפי מטיילים בקבוצת הפייסבוק שלי “מה שחשוב – טיולים, אטרקציות ומקומות לינה בארץ“ ולשתף את הטיולים שלכם!
2 תגובות