X
כתבו בוייז: "גן לאומי תל גזר". עוברים דרך היישוב כרמי יוסף, עד שמגיעים לרחוב גפן, שהופך לשביל אספלט. השביל, המסומן בירוק, עביר גם לרכב פרטי, אך סעו לאט, השביל משובש בחלקים מסוימים ויש בו בורות קטנים. בשלב מסוים תגיעו לפיצול עם השביל האדום, המשיכו שמאלה עם השביל הירוק עד שתגיעו לחניית כורכר רחבה ומסודרת והחנו כאן את הרכב. הכניסה בחינם.
תל גזר הוא גן לאומי, בו נמצאים שרידי הישוב העתיק גזר. התל שוכן על שטח של 130 דונם ומתנשא לגובה של 90 מטרים מעל סביבתו. זהו מקום עם עבר מפואר ועושר ארכיאולוגי – יש בו 26 שכבות שונות של ישובים- מ-3,500 לפני הספירה ועד 100 לספירה. המקום התגלה בשנת 1871 ע"י ארכיאולוג צרפתי ובתחילת המאה ה-20 נחפר ע"י ארכיאולוג אירי ו-200 עוזריו. מקור השם אינו ברור, אך הוא בהחלט אינו קשור לירק הכתום. יש המשערים שהעיר נקראה כך בשל היותה "גזורה" מסביבתה (כלומר הייתה מופרדת משאר הסביבה).
בתחילת המסלול תוכלו לראות דגם מוגדל של כתובת גזר, שנמצאה בחפירות (הכתובת המקורית נמצאת במוזיאון באיסטנבול, לשם הוא נלקח ע"י העות'מניים, ששלטו באותו הזמן באזור). מה כתוב שם אתם שואלים? האמת לא משהו מרגש במיוחד - מדובר בסוג של לוח שנה חקלאי, אולם הינה אחת מהכתובות העבריות העתיקות שנמצאו.
למפת המסלול באפליקציית הניווט Israel hiking
לאורך המסלול תפגשו בממצאים שנמצאו בחפירות הארכיאולוגיות. גם אם אתם לא מתעניינים בארכיאולוגיה, ניתן ליהנות מהמקום ומהנופים הנהדרים הנשקפים ממנו.
מהחניה המשיכו אל מרפסת התצפית, ממנה נשקף נוף נהדר של האזור - מימין לשמאל: ישוב כרמי יוסף, גבעות השפלה, הערים רחובות, ראשל"צ, רמלה, הרי מערב בנימין ופרוזדור ירושלים ומתחתם יער המגנים.
מנקודת התצפית, רדו ימינה אל מפעל המים. במקום מנהרה חצובה, ששימשה כחלק ממפעל מים כנעני, אשר אפשר לתושבים גישה ישירה למי תהום. המערה יורדת לעבר מפלס מי התהום ועומקה 40 מטרים מתחת לפני הקרקע. ניתן לרדת עד לקצה המנהרה בגרם מדרגות צר (כיום אין מים בתחתית). בסמוך נמצא השער הכנעני, שהשתלב בחומות העיר ולידו נמצא מגדל שמירה גדול ברוחב של 16 מטרים.
משם המשיכו עם השביל אל שער שלמה- השער הדרומי של העיר, על הקמתו החליט שלמה המלך! סביבו שלושה חדרים מכל צד- שם ישבו בתי הדין של העם.
השביל בתל גזר ממשיך לאחד המקומות המרשימים בתל גזר- האתר הפולחני, בו ניצבות עשר מצבות אבן גדולות. במקום נמצאו כדי חרס ובהם עצמות של ילדים- דבר המעיד על הפולחן שהתרחש במקום. משם המשיכו לקבר שייח' אל גזארלי, התצפית הצפונית של התל, ממנה ניתן לראות את הערים רמלה, רחובות ומרחוק, גם, את גוש דן.
שימו לב, המסלול אינו מוצל כלל ולכן, למרות שהוא קל, אינו מומלץ בשעות בהן הטמפ' גבוהה.
בסוף המסלול מחכה לכם הפתעה קרירה - מעיין עין ורד (לעיתים גם נקרא עין ורדה או עין ירד)! למעיין ניתן להגיע רגלית מתל גזר, או לחזור לרכב ולהגיע איתו. אם בחרתם להגיע רגלית, מהצד הצפון-מזרחי של התל, רדו בשביל מסודר לפי המפה שצירפתי.
כדי להגיע עם הרכב כתבו בוייז: "עין ורד". ממקום החניה בתל גזר, חזרו על הדרך הירוקה ובפיצול השבילים פנו שמאלה אל השביל האדום. שימו לב, הדרך מתאימה בעיקר לרכבים גבוהים, אך ראיתי גם רכבים פרטיים שעוברים בה.
במעיין עין ורד מים צלולים וטובים לרחצה, סביבו מספר נקודות מוצלות ואפילו ספסל. המעיין שופץ לזכרו של בן הישוב כרמי יוסף, איתי שטיינברגר ז"ל, שנהרג במלחמת לבנון השנייה. אל תשכחו להביא אתכם בגדי ים ומגבת!
כדי לחזור לרכב, הלכו במשך 1.7 ק"מ על השביל האדום, ואז פנו ימינה על השביל הירוק לחניה.
מה בסביבה? פארק בריטניה – שביל האלות, שביל הבורות והבארות, סובב מצפה משואה, יער המגנים.
מוזמנים לעקוב אחרי באינסטגרם, בפייסבוק ולהירשם לניוזלטר שלי, כדי לקבל השראה לעוד טיולים בארץ ובעולם.
בנוסף, כדאי לכם להצטרף לעוד אלפי מטיילים בקבוצת הפייסבוק שלי “מה שחשוב – טיולים, אטרקציות ומקומות לינה בארץ“ ולשתף את הטיולים שלכם!
או, יופי! חיכינו רק לך! נו אז מה יש לך להגיד...?